Çam Balı Nasıl Üretilir?
Basra böcekleri vücutlarından attıkları bitki özsuyu sayesinde çamdan bal üretiminde vazgeçilmez bir değere sahiptirler. Bu salgıdan kaynaklı bu bala salgı balı da denmektedir. Ülkemizde genellikle Kızılçam’ı tercih etseler de Halep Çamı ve Karaçam’ın yanı sıra birçok çam türünden beslenmektedirler. Basra böceklerinin salgılarından elde ettikleri özü, kendi vücut salgılarıyla işleyen arılar bu özü çam balı olarak üretirler. İsminin Çam olmasının nedeni Basra böceğinin besin kaynağının bu ağaçlar olmasıdır. Üretimdeki lideri Türkiye’dir. Salgı Balı, bu balın üst adıdır. Ladin, Göknar ve Sedir ağaçlarından beslenen böcek türlerinden elde edilen salgı da arılar tarafından işlenebilir. Ülkemizde Kızılçam ağaçlarının yaygınlığı sebebiyle daha çok bu bal çeşidi üretilmektedir.Çam Balı'nın Önemi
Bu balın önemini anlamak için besin bakımından ne tür zengin değerlere sahip olduğunu bilmek gerekmektedir. Midede hazımsızlık yaratmaması ve çiçek balına göre daha az tatlı olması nedeniyle tercih edilmektedir. Sindirim sisteminde meydana gelen huzursuz edici durumlar açısından etkili olabildiği gözlemlenmiştir. Bu balın yolculuğu uzun sürse de bunun bala faydaları büyüktür. Sağlıklı birçok aşamadan geçen bitki özsuyu sayesinde bal özü elde edilir ve hem kokusu hem de tadıyla birçok kişiyi cezbeden bir bal ortaya çıkarılır. Özellikle Avrupa ülkelerinde sıklıkla tercih edilen bir bal çeşididir. Ülkemiz de bu balın ihracatında dünyada liderliği elinde bulundurmaktadır.Yorgun ya da hasta hissedildiğinde birçoğumuzun elinin ballı karışımlara gittiği aşikar. Büyüklerimizden gelen bu alışkanlığın bünyemiz için birçok açıdan olumlu etkisi olduğu görülebilir. Nezle olduğunuzda ballı sütü ya da herhangi bir karışımın içerisinden balı eksik etmediğimiz bir gerçektir. Hem kahvaltıda soframıza eşlikçi olduğunda hem de kendimizi iyi ve zinde hissetmeye ihtiyaç duyduğumuzda bir kaşık balın yatacağı hisse hepimiz ortağız. Bu hissi seviyorsanız siz de organik çam balını hayatınızdan eksik etmemelisiniz.